KBT

Kognitiv Beteendeterapi (KBT)

Terapin utgår ifrån att våra tankar, känslor och handlingar är inlärt och att dessa går att påverka och förändra. Barndomen är en betydelsefull period där många beteenden formas och detta sker som regel genom så kallad positiv eller negativ förstärkning. Ofta handlar det om rädslor som vi hanterar genom att undvika vissa situationer. När vi utforskar våra tankar och känslor kan vi våga testa nya sätt att tänka vilket kan leda till nya sätt att hantera olika situationer i livet. Genom KBT skapas en större medvetenhet om oss själva och varför vi handlar på ett visst sätt och när vi lår oss nya beteenden och ser att dessa får positiva resultat kan detta öka vår inre säkerhet.

KBT är klassad som en evidensbaserad terapimetod vilket innebär att det finns en tillräcklig mängd forskningsresultat som säkerställer att metoden är effektiv. Enligt Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom, rekommenderas KBT som en behandlingsmetod.

I terapin finns ett tydligt fokus för varje terapisession och sessionen inleds med att klient och terapeut kommer överens om vad som ska stå i fokus samt vilket mål eller förändring terapin ska leda till. Detta ger ett effektivt utnyttjande av tiden men blir även ett underlag inför utvärdering av terapin.

KBT är ett samarbetsprojekt mellan klient och terapeut, dvs att klienten deltar aktivt i sin behandling. Behandlingen kan till exempel innefatta kartläggningar, övningar och experiment där klienten tränar nya beteenden på egen hand eller tillsammans med sin terapeut.

Terapin inriktas främst på här-och-nu. Ibland kan det vara betydelsefullt att förstå hur en problematik har uppkommit, eller att samtala om traumatiska händelse i det förflutna. Hur livet påverkat oss på olika sätt kan vi inte bortse ifrån men tyngdpunkten i KBT ligger alltid på här-och-nu och hur man skapar förändring i sitt dagliga liv.

KBT är transparent och det finns ingen dold agenda. Den som behandlas med KBT har rätt att få veta varför terapin är upplagd på ett visst sätt samt vilket forskningsstöd valda behandlingsmetoder har.

KBT kan bedrivas som individuell terapi, som par- eller gruppterapi samt i form av Internetterapi.

KBT kan vara till verksamt vid olika typer av problematik men det hjälper inte alla. Det kan inte ges några garantier för ett lyckat resultat. Det finns många forskningsstudier som visar att KBT hjälper många som lider av psykisk ohälsa som till exempel ångestproblematik, depressioner, stress-problematik, sömnproblem etc. KBT kan även skapa lindring för personer med långvarig smärtproblematik. Trots att KBT är en lyckad behandling för många finns det alltid någon eller några som inte får önskvärda resultat av behandlingen. Därför är det viktigt med regelbunden avstämning av terapin för att få svar på om terapin fungerar eller inte. Uppnås ingen förbättring kan eventuellt annan metod prövas, alternativt byta terapiform.

Som behandlare har jag fokus på kompetens, etik och säkerhet. Varje terapeutisk åtgärd bygger på noggrann analys och bedömning av problem och livssituation, alltid med klientens bästa i centrum. Terapin genomförs med informerat samtycke och valfrihet, vilket innebär att alla behandlingsåtgärder föregås av information om åtgärden samt att planering av åtgärder sker i samråd med klienten. Som klient ska Du känna sig trygg med att jag som terapeut behandlar de tillstånd som ligger inom mitt kompetensområde och vid behov hänvisar jag till annan behandlare eller vårdinrättning, Du kan även känna dig trygg med att jag har tystnadsplikt. Min kompetens som terapeut upprätthålls med kontinuerlig handledning och fortbildning.

Här finner du fler blogginlägg.