Smärtbehandling sker med komplementärmedicinska behandlingsmetoder främst akupunktur men även samtalsstöd och KBT.
Smärta är ett komplext tillstånd och ingen annan än personen som upplever smärtan kan veta ”hur ont det gör”. Det går inte att generalisera hur mycket smärta som kan förväntas efter ett speciellt ingrepp eller en speciell diagnos, smärtupplevelsen är helt individuell och beror på än mängd olika faktorer. Vi kan också uppleva smärta även om orsaken till smärtan inte syns eller kan förklaras. Därför är det viktigt att inte ifrågasätta eller tvivla på en persons beskrivning av sin smärta.
Det finns ett samband mellan smärta och psykisk ohälsa. Att leva med ständiga smärtor är psykiskt ansträngande. Personer med långvarig smärtproblematik riskerar att drabbas av psykisk ohälsa och KBT vara en hjälp i dessa fall.
Är vi stressade, känner oro, ångest eller depression kan detta leda till muskelspänningar och smärtor, främst i nacke, axlar och rygg. Vi kan även drabbas av smärta av andra orsaker som t.ex. minskad fysisk aktivitet eller ändrat rörelsemönster.
På mottagningen sker initialt en bedömning av smärtan för att fastställa om smärtan behöver utredas eller behandlas av någon annan instans.
De tillstånd som främst behandlas på mottagningen är:
– Smärtor i nacke och rygg
– Andra smärtor som relateras till muskler och skelett
– Migrän
– Spänningshuvudvärk
– PMS (Premenstruella Symtom)
– Klimakteriebesvär