Om du har ångest, då är du inte ensam. De flesta av oss har någon gång upplevt ångest. Ångest är en helt naturlig reaktion på stress eller stark oro. Hur lätt vi har att drabbas av ångest beror främst på våra arvsanlag. Om vi utsätts för stark stress under en längre tid och kroppens beredskap är hög får vi en ökad känslighet och därmed också en ökad risk att reagera med ångest. Känsligheten för ångest varierar ofta under livet. I tonåren är ångesten ofta mer lättväckt men avtar vanligtvis med ökande ålder.
Ångest är en psykisk reaktion men ger också fysiska symtom. Det som händer är att kroppens alarmsystem sätts i beredskap. Ångest leder till en stressreaktion och stresshormoner frisätts och vars uppgift är att förbereda kroppen för kamp eller flykt. Stressreaktionen kommer från autonoma nervsystemet vilket innebär att det är en omedveten reaktion som vi inte själv kan styra över.
Ångest kan utlösas av situationer som vi uppfattar som farliga, hotfulla eller situationer där vi känner en maktlöshet. Ångest kan även komma av tankar eller känslor som är skrämmande och skapar rädda. Känslor av skam eller skuld kan också trigga i gång ångest liksom rädsla för att bli övergiven. Vi kan även drabbas av ångest om vi har högt ställda krav på oss själv eller från andra. Går vi ständigt med en rädsla av att få ångest kan denna rädsla i sig utlösa ångest och kan leda till en ond cirkel. Ångest väcks lättare om vi ständigt bär med oss någon form av oro.
Upplevelsen av ångest skiljer sig från person till person och kan upplevas allt från en diffus oro eller rastlöshet till starka kroppsliga symtom. De symtom som brukar uppträda vid ångest är en känsla av hopplöshet eller vanmakt, en upplevelse av att ”inte orka stå ut”. Eftersom kropp och psyke hänger intimt samman ger ångest också kroppsliga symtom. som t.ex. en pirrande känsla i kroppen, tryck över bröstet, andnöd, hjärtklappning, darrningar, illamående eller yrsel. Att uppleva ångest känns obehagligt och kan skapa rädsla, ibland en rädsla för att dö. De kroppsliga symtom vi får av ångest är helt ofarliga även om det inte känns så i stunden. I allra flesta fall avtar ångestattacken efter en stund men kan avta snabbare om du tränar dig i att ta det lugnt, acceptera din ångest och stå ut i stunden. På sikt bidrar denna träning i att du blir mindre sårbar för ångest.
Att prata om din ångest kan ge lindring. Trots att det är vanligt med ångest är det få som vågar prata öppet om sin ångest. Ångest förknippas ofta med skam och många känner sig ensamma med sin oro och sina tankar. Det finns ett stigma kring psykiska åkommor vilket kan göra det svårare att acceptera eller prata om sin ångest. Om du vågar prata med andra om din ångest blir det lättare att hantera och acceptera den. De allra flesta har någon gång upplevt ångest. Fråga hur andra upplevt att ha ångest och berätta hur du själv upplever det.
Du kan lära dig att själv hantera din ångest genom att sätta fokus på något annat hos dig själv eller omkring dig. Är du intresserad av Mindfulness kan detta vara en bra metod för att hantera ångest. Mindfulness innefattar bl.a. enkla andningsövningar som till exempel att fokusera på sin andning och känna efter hur denna känns i kroppen vid in- respektive utandning. Att sätta fokus på andningen en stund kan bidra till att få ner stressnivån och därmed minska ångesten. Fysisk aktivitet kan också vara effektivt för att minska stress, oro och ångest. Att röra gärna sig en stund varje dag och se till att få tillräckligt med sömn motverkar både stress och sårbarhet för ångest. Om du tränar dig i att ta det lugnt och acceptera ångesten när den kommer går det lättare att få en ångestattack att avta. Det är också bra att läsa på om ångest eftersom ju mer vi vet om ångest desto lättare är det att acceptera och hantera den och dessutom minskar sårbarheten för ångest.
Låt inte din ångest begränsa ditt liv. Om du upplever att du inte kan hantera din ångest och att din ångest påverkar din vardag då är det bra att söka hjälp. KBT är en metod som har visat goda behandlingsresultat för olika ångesttillstånd.