Känner du dig nedstämd eller deprimerad, då är du inte ensam. Depression räknas som en folksjukdomar och drabbar människor i olika åldrar. Ungefär var tredje kvinna och var fjärde man riskerar att drabbas av depression någon gång i livet.
Depression eller nedstämdhet? Båda begreppen används och det finns ingen tydlig gräns mellan dem. Nedstämdhet ses som ett lättare tillstånd medan depression klassas som en psykisk sjukdom.
Orsaken till depression är oftast en kombination av yttre och inre faktorer. Till yttre faktorer räknas omvälvande livshändelser som en förlust av någon som står nära eller att du själv eller någon nära drabbats av allvarlig sjukdom, förlust av jobbet, av bostaden, ekonomiska problem etc. Även långvarig stress och infektionssjukdomar som t.ex. Covid-19 kan leda till depression . Till inre faktorer räknas medfödd sårbarhet.
Symtom som kan förekomma i samband med depression är nedstämdhet, trötthet och orkeslöshet eller att tappa lusten för att göra saker som tidigare känts roligt och stimulerande. Det kan också vara svårare att hålla fokus eller att koncentrera, vardagliga sysslor kan bli svårt att orka med även de sysslor som tidigare skett med automatik, Andra vanliga symtom är grubbel, ångest, irritation, ilska och ibland även självmordstankar.
Depression är en psykisk reaktion men kan också ge fysiska symtom såsom huvudvärk, magsmärtor, smärtor i axlar, nacke och rygg men även minskad aptit, ökat alkoholintag, minskad sexlust och sömnsvårigheter.
Depression kan delas in i tre olika svårighetsgrader – lätt, medelsvår ( eller måttlig) och svår (eller djup). Den som har en lätt depression mår dåligt men kan ändå klara av vardagliga krav och sysslor och det är inte säkert att omgivningen kan se eller förstå att personen mår dåligt.. Den som drabbats av en medelsvår depression har svårt att klara av vardagens krav och sysslor och den närmsta omgivningen märker tydligt att personen mår dåligt. En person med svår depression har svårt att klara av vardagliga krav. Det kan vara svårt att äta, dricka eller sova och det är också vanligt med självmordstankar vid en svår depression.
Upplever du självmordstankar? En depressionen kan leda till negativa tankar om sig själv som t.ex. att vara en belastning för omgivningen eller att det vore bättre för alla om jag inte fanns. Ibland blir självmordstankarna till konkreta idéer för hur livet ska avslutas. Har du självmordstankar ska du inte vara ensam. Sök då hjälp direkt. Se 1177 ”Till Dig som har självmordstankar”.
Kan jag göra något själv om jag känner mig nedstämd eller deprimerad? Den som har en svår depression bör alltid söka hjälp. Ska man motverka eller lindra nedstämdhet eller depression är främsta åtgärden att ”ta hand om sig” genom att äta varierad kost, här ingår även fett, vistas utomhus så mycket som möjligt och att röra på sig. Promenera eller cykla till jobbet, stig av bussen några hållplatser före, ta trapporna istället för hiss etc. Tillskott av D-vitamin. Det finns ett samband mellan depression och D-vitaminbrist, speciellt hos äldre. D-vitamin får vi om vi äter fet fisk som lax, sill eller makrill men också genom att vistas i solen. Eftersom det är vanligt med D-vitaminbrist kan det vara bra att ta ett extra tillskott av D-vitamin vilket som regel är ofarligt om man håller sig till rekommenderade doser.